Obmedzenie chuti na sladké
Dôsledky týchto našich chúťok a prehreškov sa bohužiaľ dostavujú až po určitom čase, nezriedka po rokoch. Čo na tom, že sa to raz prejaví, alebo ani vôbec nikde neprejaví..veď ako mi môže uškodiť jedna čokoládová tyčinka na desiatu, po obede jeden dezertík a pred spaním pri sledovaní televízie jeden keksík? Cukor vytvára závislosť. Okrem závislosti stvára aj iné veci. Po čase spozorujeme tuk na bruchu, tuk na stehnách, podkožný tuk, neplechu v ústach v podobe zubných kazov. To, čo neuvidíme, je zvýšený tuk v krvi a mnoho ďalších nepriaznivých účinkov.
Tu je zopár rád, ako potlačiť chuť na sladké:
- ak sa jedlo rozloží do pravidelných a pre organizmus dostatočných dávok, organizmus potrebuje menšie zásoby cukrov
- zelenina zväčší objem potravy
- strava musí byť vyvážená a poskytnúť telu dostatočné množstvo všetkých potrebných živín, ak sme sýti, zvyčajne už nemáme chuť na sladký dezert alebo niečo malé sladké po obede
- neodporúča sa robiť si zásoby sladkostí na doma
- pomocníkom v boji proti maškrteniu môže byť vylúčenie činností, pri ktorých vás prepadáva chuť na sladké
- účinná je aj konzumácia vlákniny a dostatočný pitný režim
- šport je vynikajúca aktivita v boji proti sladkostiam, ak športujete s cieľom zlepšenia postavy, úpravy hmotnosti, psychika vám nedovolí zničiť vaše úsilie konzumáciou sladkého
- ak je okamžité vylúčenie sladkostí z vášho jedálnička príliš ťažké, obmedzte na začiatok dávky sladkého – nezjedzte jednu čokoládovú tyčinku, ale len polovicu a tento spôsob využívajte pri všetkých sladkostiach
Spôsoby, ako zahnať chuť na sladké:
- odporúča sa banán alebo sušené ovocie, s tým však netreba preháňať, musli tyčinka, dezert z celozrnnej múky alebo lyžička medu
- ak vás však prepadne chuť jedine na čokoládu, najvhodnejšia je horká kvalitná čokoláda, stačí si dať jeden kúsok, dostatočne si ho vychutnať a sladkú chuť následne zahnať žuvačkou alebo umytím zubov, aby sa z úst odstránila sladká chuť. Tá totiž mozgu vysiela signál o tom, že organizmus práve dostal niečo dobré a mal by si ešte dať
Cukry sa však delia a jednotlivé cukry nemajú na náš organizmus rovnaké účinky. Polysacharidy sú zložité cukry, sú to cukry prirodzené. Jeme málo ovocia a zeleniny, málo cereálií alebo strukovín, ktoré sú zdrojom týchto zložených cukrov. Stali sme sa lenivými. Nie tak dávno sme totiž objavili biely cukor a táto potravina sa stala slávnou. Prírodné cukry sme vymenili za rafinovaný cukor, ktorý je praktickejší a vždy poruke. Ovocie ako prírodný zdroj cukrov nahrádza trstinový cukor, repný cukor, hnedý cukor a mnoho ďalších druhov. Tie sa v organizme štiepia na cukry jednoduché, ktoré organizmus spaľuje, no časť z nich si ukladá do zásoby pre prípad, že by sme už nejedli. Organizmus si robí zásoby. Polysacharidy sa na monosacharidy štiepia počas zvýšenej potreby energie, telo ich na spaľovanie vydáva zo zásob. Ak by sme však chceli náš organizmus oklamať v podobe príjmu jednoduchých cukrov a ušetriť mu tým energiu na spracovávanie polysacharidov, bolo by to zbytočné. Pri príjme jednoduchých cukrov telo zaktivizuje minerály vápnik, horčík a zinok, aby vysloveného nepriateľa neutralizovali, jednoduchý cukor totiž pôsobí v tele ako agresor a vytvára umelú energiu. A naše telo pri tomto procese spotrebúva dôležité minerály.
Glukózu obsahuje aj múka, zemiaky, ryža. Biela ryža, biela múka a zemiaky však majú na organizmus rovnaký vplyv ako biely cukor. Preto je potrebné vymeniť bielu ryžu za hnedú, bielu múku za celozrnné výrobky, bielu ryžu za ryžu naturálnu, obilniny a strukoviny.
Biely cukor podporuje priberanie, zaťažuje pankreas, zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Napríklad pankreas pri konzumácii rýchlych cukrov vysiela do krvi zvýšenú dávku inzulínu, čo pri pravidelnosti môže spôsobiť zdravotné problémy.
Obmedzenie chuti na sladké je súčasťou zdravého životného štýlu, to znamená, že v boji proti neovládateľnej chuti na sladké zvyčajne pomôže cvičenie, šport, zdravá a vyvážená strava.